Politie start pilot met videovoertuig in Dordrecht

De politie in Dordrecht is een proef gestart met een nieuw videovoertuig. Dit heeft een draaibare camera op een mast en vier domecamera’s op het dak die een 360 graden beeld geven rondom het voertuig.

De camera kan bediend worden vanuit het voertuig zelf, maar als de situatie daarom vraagt ook door een politiemedewerker in de meldkamer. Daar kan dan op afstand worden meegekeken en ingeschat of extra politie-inzet nodig is, of juist minder.

Volgens de politie komen agenten bij incidenten veelvuldig terecht in situaties die moeilijk te overzien zijn, zoals een urgente vermissing of een dreigende escalatie bij grote evenementen. Camerabeelden helpen dan om een beter beeld te krijgen van de situatie. Hoewel er meerdere camera’s op straat zijn, mist de politie soms de mogelijkheid om op een snelle manier videobeelden te kunnen maken.

Compleet beeld

De thermische sensor en de reguliere dag/nachtzicht sensor van de draaibare camera vullen elkaar aan om een compleet beeld te geven van de omgeving. Dankzij de warmtebeeldsensor met contrastweergave zijn rookwolken, duisternis en mist geen belemmering meer om beelden te genereren. Ook komt er een aantal livestream bodycams in het voertuig te liggen, klaar voor gebruik.

De pilot start in de gemeente Dordrecht en duurt een jaar. Er zijn vijftien agenten getraind om als operator met het voertuig te mogen werken. Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt.

Foto: Politie

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →