Kamervragen over flinke toename plofkraken

Afgelopen weekend vond in Amsterdam de zesde plofkraak plaats in de maand augustus. Ook elders in het land neemt het aantal plofkraken toe. Wybren van Haga (Groep Van Haga) wil van minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) weten hoe daders zijn aan te pakken en welke veiligheidsmaatregelen worden genomen om omwonenden van geldautomaten te beschermen.

De plofkraken gaan vaak gepaard met heftige explosies. Na de plofkraak in Amsterdam afgelopen weekend werden twintig woningen tijdelijk ontruimd. Het was volgens AT5 al de tiende explosie in vier weken tijd in de hoofdstad. Bij de explosies werden onder meer deuren en ramen beschadigd. In Schiedam vond dit weekend een plofkraak plaats in een winkelcentrum naast een supermarkt.

“Bent u bereid om te onderzoeken hoe daders van plofkraken harder aangepakt kunnen worden met strengere straffen?”, vraagt Van Haga, die van de minister ‘concrete oplossingen’ wil horen. “Wilt u met gemeenten en banken kijken naar andere veiligheidsmaatregelen die ten aanzien van geldautomaten genomen kunnen worden, bijvoorbeeld het inpandig maken van geldautomaten?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →