Veiligheidsbranche: certificering als maatregel tegen malafide arbeidsvormen niet nodig voor beveiligingsbedrijven

Certificering van bedrijven als maatregel tegen malafide arbeidsvormen is niet nodig voor beveiligingsbedrijven. De beveiligingssector heeft al een vergunningstelsel dat onwettige praktijken bij het tewerkstellen van personen voorkomt. Daarbij zou certificering administratieve en financiële lasten van de beveiligers verzwaren.

Dat stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche in een bijdrage aan de internetconsultatie over een voorstel om de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs, de zogenoemde WAADI, te wijzigen. In die bijdrage steunt de vereniging het doel van de voorgestelde wetswijziging, maar bepleit zij ook een beperking van het type bedrijven dat onder de maatregelen valt.

De wetswijziging volgt op het advies van de Commissie-Roemer. De voormalige voorman van de SP had als opdracht om te adviseren over de aanpak van malafide bedrijven die arbeidsmigranten uitbuiten. Met deze wetswijziging moet het vooral uitzendbureaus en payrollbedrijven moeilijk, zo niet onmogelijk, worden gemaakt om bijvoorbeeld illegale arbeiders aan het werk te zetten of belasting te ontwijken. Het instrument dat daarvoor wordt voorgesteld is een certificeringssysteem.

De Nederlandse Veiligheidsbranche steunt de voorstellen van de Commissie-Roemer voorzover die misstanden tegen gaan, maar vindt dat het voorgestelde certificeringssysteem een veel te groot ‘sleepnet’ vormt. Door een te ruime definitie van de bedrijven die onder dat systeem zouden vallen, worden ook beveiligingsbedrijven ‘gevangen’.

Kwaliteitskeurmerk

De branchevereniging betoogt dat particuliere beveiligingsorganisaties heel andere activiteiten verrichten dan uitzendbureaus, dat op particuliere beveiligingsbedrijven al een wettelijk vergunningstelsel van toepassing is en dat de sector een kwaliteitskeurmerk kent. Dat biedt al een waarborg tegen de uitbuitingspraktijken die met de wetswijziging moeten worden tegengegaan. Als beveiligingsbedrijven wel onder de certificeringsplicht vallen, levert dat veel overbodige administratieve en financiële lasten op, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →