EBI-regime wordt strenger: minder bellen en bezoek ontvangen

Het regime in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught moet strenger voor gedetineerden die er vanwege levensbedreigend voortgezet crimineel handelen of zware georganiseerde misdaad zitten.

Dat schrijft minister Weerwind (Rechtsbescherming) mede namens minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Met de nieuwe regels wil de minister voorkomen dat gedetineerden in de EBI hun contacten met de buitenwereld misbruiken om crimineel te handelen.

Volgens de minister blijkt uit recente ontwikkelingen dat de huidige wet- en regelgeving tekort schiet. Na aanpassing van de regelgeving mogen gedetineerden die op de zogenaamde C- en D-gronden in de EBI geplaatst zijn nog maar één keer per week tien minuten bellen met iemand die zich fysiek op een door DJI aangewezen locatie bevindt, en één keer per week maximaal één bezoeker ontvangen.

Voorheen mochten deze gedetineerden drie keer per week tien minuten bellen en drie bezoekers per week ontvangen. De aangepaste regelgeving wordt zo snel mogelijk ingevoerd.

Toezicht op gesprekken met advocaat

Minister Weerwind bereidt ook met spoed een aanpassing van de Penitentiaire Beginselenwet voor om voor een kleine groep gedetineerden nog verdere beperkingen te kunnen opleggen. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde communicatiemogelijkheden of contacten op basis van zeer ernstige risico’s voor de veiligheid van de samenleving helemaal verboden worden. Hierin wordt ook de mogelijkheid van visueel toezicht op gesprekken tussen die specifieke groep gedetineerden en hun advocaat geïntroduceerd.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2023 ingediend bij de Tweede Kamer.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →