Woning dicht bij ernstig geweld

Beschieting van een woning, het gebruik van ernstig geweld in een woonwijk of het aantreffen van een wapen achter de voordeur. Bij ernstig geweld als gevolg van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit moeten burgemeesters ook de bevoegdheid hebben om een woning te sluiten als de openbare orde rond het pand is of dreigt te worden verstoord.

Een wetsvoorstel dat deze sluitingsbevoegdheid in de Gemeentewet moet regelen is door minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer gestuurd. Momenteel mogen burgemeesters een woning sluiten bij verstoring van de openbare orde door gedragingen in die woning. Dan gaan het om ernstige woonoverlast. Die bevoegdheid blijkt niet in alle gevallen toereikend.

Zo werden in Nieuwstadt explosieven gegooid naar een woning van een lid van een motorbende. Het bleek toen niet mogelijk de woning te sluiten, omdat sprake moet zijn van verschillende soorten ernstige overlast die zich met grote regelmaat en langdurig voordoen in een woning. Voor zover mogelijk zoeken burgemeesters voor een sluiting daarom nu nog hun toevlucht tot een noodbevel.

Handgranaten

Om wijken veilig te houden, vindt de minister het belangrijk dat een burgemeester de openbare orde kan bewaren of herstellen in verstoorde situaties. Handgranaten die aan de deurknop worden gehangen of angst voor op handen zijnde liquidaties zijn zaken die een enorme druk op de buurt leggen. Uit angst voor agressie durven bewoners zich niet meer vrij te bewegen in hun eigen buurt. Met deze uitbreiding kunnen burgemeesters in actie komen als zoiets gebeurt. Dit was ook een wens van burgemeesters zelf.

De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →