Hoger uurloon en betere roosters voor beveiligers op Schiphol

Het uurloon voor beveiligers op Schiphol gaat structureel met 2,50 euro omhoog. De beveiligers krijgen betere, meer voorspelbare roosters en de pauzeruimtes krijgen een grondige facelift.

“Schiphol maakt een flinke stap om de situatie voor beveiligers te verbeteren. Een hoger loon, betere roosters en fatsoenlijke pauzeruimtes zijn hard nodig om het werk aantrekkelijker te maken en het personeelstekort op te lossen”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. “Maar het wordt wel een lange weg voordat de situatie weer is genormaliseerd. En er zijn voor de langere termijn ook andere, structurele verbeteringen nodig.”

Objecttoeslag

Vanaf 1 november komt er een ‘objecttoeslag’ van 2,50 euro bruto per uur bovenop het uurloon. De arbeidsmarkttoeslag van 1,40 euro per gewerkt uur, zoals afgesproken in het Schipholakkoord van juni, blijft daarnaast bestaan.

Maas: “De extra toeslagen zijn hopelijk een stimulans voor beveiligers om ondanks de huidige werkdruk toch op Schiphol te blijven werken. En hopelijk geeft het ook een extra zet bij het werven van nieuwe collega’s. Voor een beveiliger fulltime werkt, betekent het in totaal zo’n 560 euro per maand extra, vergeleken met een beveiliger die elders werkt. Dat is toch een behoorlijke plus.”

De objecttoeslag geldt voor alle beveiligers op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport, zolang als de huidige tender loopt (tot december 2024). Maas: “Vergeleken met de eerdere zomertoeslag heeft deze objecttoeslag als voordeel dat het onderdeel wordt van het loon. Hij telt dus ook mee in de toeslagen en geldt ook bij ziekte en verlof.”

Vanaf 1 november krijgen alle beveiligers die vóór 5.30 uur starten met hun dienst een extra toeslag van 35 procent over de uren die ze werken tot 6.00 uur.

Lounges

De pauzeruimtes (‘lounges’) voor beveiligers krijgen een grondige facelift. “Bij een lounge denk je aan een fraaie en luxe ruimte, maar helaas is het voor beveiligers een armoedige plek, met vaak kapotte of ondeugdelijke spullen”, zegt Maas. “We krijgen daar al heel lang klachten over. Schiphol heeft nu beloofd dat de tien lounges in de terminal nu echt met spoed worden aangepakt en verbeterd. Eindelijk, maar beter laat dan nooit.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →