Aantal aangehouden jongeren met steekwapen op zak blijft gelijk

Het kabinet werkt aan een verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen en het dragen daarvan in het openbaar. Ook verkopen veel winkels inmiddels vrijwillig al geen messen meer aan minderjarigen. Daarnaast wordt ingezet op bewustwording onder jongeren van de risico’s van wapenbezit.

Dat antwoordt minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid op vragen van het CDA over berichtgeving in diverse media dat één op de vijf Rotterdamse jongeren een wapen zou hebben of wel eens draagt.

In 2020 startte het actieplan Wapens en Jongeren, waarin preventieve, proactieve en repressieve maatregelen zijn opgenomen om de trend te doorbreken. Hierbij wordt samengewerkt met onder meer gemeenten, politie en (lokale) organisaties die om jongeren staan. Ook is vorig jaar een landelijke actie gehouden om wapens in te leveren. Daarbij zijn 3300 wapens ingeleverd.

Stabiel

Volgens de minister blijkt uit gegevens van de politie over het bezit en gebruik van steekwapens door jongeren dat het aantal minderjarigen of jongvolwassenen dat wordt aangehouden als verdachte van een steekincident binnen de categorie ‘zwaar/fataal geweld’ lijkt te stabiliseren. In de eerste zes maanden van 2022 gaat het om 320 verdachten. Dat is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode in voorgaande jaren.

In de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar is een zeer lichte daling te zien en in de categorie 18 tot en met 22 jaar bleef het aantal verdachten binnen de categorie ‘zwaar/fataal geweld’ gelijk ten opzichte van een jaar eerder: 170. In de eerste helft van 2020 waren er nog 165 verdachten.

Begin 2023 is de looptijd van het actieplan Wapens en Jongeren voorbij en wordt een besluit genomen over de voortzetting van de aanpak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →