AP wijst op risico verplichte apps voor bezoekers WK in Qatar

De Autoriteit Persoonsgegevens raadt bezoekers van het WK voetbal in Qatar aan om goed op hun digitale veiligheid te letten. Bezoekers van het WK zijn verplicht een aantal apps op de mobiele telefoon te installeren.

De AP raadt aan daarvoor een telefoon te gebruiken die voor niets anders wordt gebruikt. Eerder waarschuwden de Duitse, Franse, Noorse en Deense privacytoezichthouders al voor deze apps. Met name de Duitse toezichthouder heeft een analyse van de apps uitgevoerd. De AP sluit zich aan bij deze waarschuwingen.

De betreffende apps heten Ehteraz, een ‘coronatracker’, en Hayya, een speciale WK-app. Privacytoezichthouders uit verschillende Europese landen wijzen erop dat de apps waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn.

Dating-app

Bijvoorbeeld met wie een gebruiker gebeld heeft en welke apps er op de telefoon staan. Dus ook of het bijvoorbeeld gaat om een dating-app waaruit iemands seksuele voorkeur blijkt. Ook is het vermoedelijk mogelijk dat de apps toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →