OM eist zeven jaar gevangenisstraf tegen ‘gaatjesboorder’ in kozijnen

Een 39-jarige verdachte, die in de wijken waar hij mogelijk toesloeg, bekend staat als de ‘gaatjesboorder’, stond donderdag voor de rechter in Zutphen. Hij wordt verdacht van een reeks inbraken en pogingen daartoe. Als het aan het OM ligt gaat hij zeven jaar de cel in.

De Albanese verdachte bleek, onder een andere naam, in België al vier keer eerder te zijn veroordeeld voor vergelijkbare diefstallen. De verdachte boorde met een handboor gaatjes in houten kozijnen, voornamelijk in woningen uit de jaren dertig in Arnhem Noord. Hij probeerde vervolgens met een ijzerdraadje ramen of deuren te ontgrendelen.

Bij 113 huizen in Arnhem Noord en Velp troffen de bewoners gaatjes aan. In meer dan de helft van de gevallen slaagde de inbraakpoging niet. Daar waar het wel lukte om binnen te komen, nam de inbreker geld en kostbare sieraden weg. In veel gevallen werkte de inbreker netjes: doorzochte kasten en lades werden gesloten en spullen werden teruggelegd. Hierdoor werden de inbraken soms minder snel ontdekt.

Onrust

De ‘gaatjesboorder’ zorgde in de wijken waar hij toesloeg voor veel onrust. De politie ging extra surveilleren, maar kon de inbreker niet op heterdaad betrappen. De politie vroeg wijkbewoners extra alert te zijn en hun camerabeelden in de gaten te houden. Wijkbewoners gaven hier massaal gehoor aan. De buurtpreventie-apps van de verschillende buurten werden steeds actiever.

Uiteindelijk kon de ‘gaatjesboorder’ worden ingerekend door het optreden van een buurtbewoner die de man volgde en foto’s van hem maakte. De verdachte werd onder andere herkend aan de hand van een fiets die vaker in de wijk gesignaleerd werd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →