Forse daling aantal geclaimde bedrijfsbranden

Het aantal geclaimde bedrijfsbranden daalt fors, van 3878 in 2020 naar 3351 vorig jaar. De afname met ruim vijfhonderd claims (13 procent) past in een trend die al sinds 2017 zichtbaar is.

Dat blijkt uit de derde Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. Het Data Analytics Centre van het Verbond schrijft de gunstige ontwikkeling toe aan brandpreventie waarvoor overheid, verzekeraars, brandweer en de Brandwondenstichting al jaren aandacht vragen. “Dit is goed nieuws, vooral omdat we dezelfde dalende trend al zien bij woningbranden”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

De belangrijkste oorzaken van de bedrijfsbranden die in de Risicomonitor Bedrijfsbranden worden genoemd, blijven kortsluiting (20 procent van de claims), menselijk handelen (14 procent van de claims) en vermoeden van brandstichting (13 procent). Bij ruim een kwart van de branden (28 procent) is de oorzaak onbekend. De meeste schade vond plaats in de agrarische sector (denk aan stalbranden), gevolgd door winkelpanden en opslagbedrijven.

Bouwmaterialen

Het Verbond vraagt ook aandacht voor de brandveiligheid van bouwmaterialen. De voorschriften op dit punt moeten strenger, meent Weurding. “We hebben in Londen gezien hoe de Grenfell Tower in 2017, mede door onveilig bouwmateriaal, binnen de kortste keren in de as werd gelegd, met 72 doden tot gevolg.” De veiligheidseisen moeten volgens het Verbond aanmerkelijk strenger dan het kabinet nu voorstelt. Helemaal nu er ook steeds vaker zonnepanelen op daken en op gevels worden geplaatst.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →