Minder incidenten, maar meer aanhoudingen tijdens oud en nieuw

Hoewel de jaarwisseling minder incidenten kende, zijn er meer aanhoudingen verricht dan gemiddeld. Het aantal registraties van geweld tegen de politie nam licht af, maar het aantal individuele agenten dat hiervan het slachtoffer werd bleef ongeveer gelijk.

Dit blijkt uit een rapportage over de jaarwisseling van de politie. In totaal kregen 155 politiemedewerkers te maken met geweld. In meerdere gemeenten werden hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk, met verwondingen en gehoorschade als gevolg. In Den Haag raakten meer dan tien agenten gewond. Een aantal moest voor medische behandeling naar het ziekenhuis.

Toch lag het aantal incidenten waarbij de politie in actie moest komen een stuk lager dan gemiddeld in voorgaande jaren: 14.806 incidenten, een afname van 19,7 procent. Vooral in de categorieën ‘vuurwerk’ (-51,7 procent), vernieling (-33,5 procent) en overlast (-19,2 procent registreerde de politie fors minder incidenten.

Tijdens oudjaarsavond en de vroege nieuwsjaarsochtend zijn 771 mensen aangehouden, tegen gemiddeld 709 tijdens de afgelopen vier jaar. De aanhoudingen betreffen voornamelijk openbare-orde-incidenten, zoals openbaar dronkenschap of overlast in horecagebieden, en rijden onder invloed.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →