HARC-team onderschept bijna 47.000 kilo cocaïne in 2022

Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam, heeft in 2022 in totaal 46.789 kilogram cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit is minder dan in 2021, toen ruim 70.000 kilogram verdovende middelen werd ontdekt.

In de haven van Vlissingen bleef de teller in 2022 staan op 4157 kilogram. Meer dan de ruim 2100 kilogram die in 2021 werd ontdekt. De totale straatwaarde van de inbeslaggenomen cocaïne bedraagt 3,5 miljard euro.

Onder de vlag van het HARC-team werden in 2022 in totaal 467 containers gecontroleerd, dit zijn er 107 meer dan in 2021. Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar aanleiding van vondsten lag in 2022 ook hoger in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden 71 onderzoeken gestart tegen 38 in 2021. Het HARC-team draaide 189 zaken.

Uithalers

In de onderzoeken werden 95 aanhoudingen verricht. In 2021 waren dit er 59. Dit gaat om personen die verdacht worden een grotere rol in een criminele samenwerkingsverband te spelen. De meeste zaken die bij het OM werden aangebracht, resulteerden in een veroordeling in eerste aanleg. Er werden 251 uithalers aangehouden, veelal jonge verdachten die het haventerrein opkomen om de drugs van de terminals te krijgen. In 2021 waren dit er nog zo’n vierhonderd.

Hogere straffen die door de nieuwe uithalerswet, actief sinds 1 januari 2022, kunnen worden opgelegd lijkt volgens het OM een stap in de goede richting. Het aantal uithalers daalde begin 2022 sterk. De uithalers zijn vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Rotterdam en omstreken. De jongste verdachte was veertien jaar. Maar ook een aantal uithalers uit onder andere Amsterdam en Den Haag liepen tegen de lamp. Er werd een uithaler aangehouden die uit het noorden van Nederland kwam.

Risicospreiding

Opvallend is dat er afgelopen jaar vooral veel ‘kleine’ partijen werden aangetroffen door de Douane. In totaal waren er 89 vangsten van partijen onder de 100 kilogram. In 2021 waren dit er 69. Een mogelijke oorzaak van de toename van het aantal kleine vondsten zou te maken kunnen hebben met risicospreiding door criminelen.

Toch worden er nog altijd vondsten gedaan met kiloaantallen boven de 1000 kilogram. In 2022 zeventien partijen tegen 22 keer in 2021. In dat jaar werden vier partijen aangetroffen waarbij de wijzer van de weegschaal zelfs boven de 4000 kilogram uitkwam. De grootste partij van 2022 was 2814 kilogram tussen een lading bevroren vis uit Ecuador.

Bijzondere verstopplekken

Veruit de meeste cocaïne wordt aangetroffen in ladingen fruit. Toch blijven drugssmokkelaars zoeken naar nieuwe manieren om drugs zo goed mogelijk te verstoppen. Zo werd in 2022 een partijen aangetroffen tussen gedroogd rundvlees, tussen een lading vismeel en werden blokken gevonden in geprepareerde houten balken. Ook was er veel werk gestoken in het verstoppen van cocaïne in de plankjes van verschillende pallets.

Hoewel de meeste onderschepte drugs cocaïne betreft, werden ook andere verdovende middelen aangetroffen. In totaal gaat het om 2426 kilogram heroïne, 3149 kilogram cannabis, 100 kilogram XTC en 592 kilogram ecgonine. Dit is waarschijnlijk een voor smokkelaars onbedoeld chemisch resultaat geweest van de smokkel van cocaïne in rietsuiker. Al deze middelen werden in Rotterdam aangetroffen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →