Burgemeesters willen meer uniformiteit aanpak geweld betaald voetbal

Burgemeesters van gemeenten met een club in het betaald voetbal willen dat ze strikter mogen kijken naar het afgeven van vergunningen voor clubs. Dit kan een vergunning per wedstrijd, per seizoenshelft of per seizoen zijn.

In de vergunning moet beschreven staan wat het risicoprofiel van de wedstrijd is en hoe de veiligheid is geregeld. Afhankelijk van het risicoprofiel moet qua veiligheid beschreven worden hoe fouillering en schouw in het stadion zijn geregeld, hoe de kaartverkoop is georganiseerd, hoe het handhavingsbeleid eruit ziet, hoe een eventuele ontruiming van het stadion in zijn werk gaat en hoe er wordt omgegaan met supporters.

Clubs met supporters die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden krijgen straf, variërend van een waarschuwing bij de eerste keer tot een dwangsom of spelen zonder supporters bij herhaaldelijke overtredingen. Als uitsupporters zich als groep misdragen moet hun club de volgende keer of keren met minder of helemaal zonder publiek spelen.

Dat staat in het landelijk handelingskader voor gemeenten met een BVO, dat door de burgemeesters is opgesteld, zo meldt onder meer AT5. Het handelingskader is gemaakt om tot een meer uniforme lijn in de aanpak van voetbalgeweld te komen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →