Tilburgse aanpak ‘collectieve wijsheid’ tegen ondermijning krijgt geen landelijk vervolg

Publiekscampagnes die bijdragen aan een ‘collectieve wijsheid van bewoners’ bij het tegengaan van ondermijnende criminaliteit, zoals kolossale driedimensionale schilderingen die op vijf plekken in Tilburg worden aangebracht, zullen niet landelijk worden uitgerold. Wel wordt de Tilburgse aanpak onder de aandacht gebracht van andere gemeenten.

Dat antwoordt minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) op vragen van Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) naar aanleiding van het rapport ‘De Toekomst van Tilburg’. Daarin geven 35 Tilburgse professionals aan dat de strijd tegen de ondermijnende drugscriminaliteit in Tilburg fundamenteel tekortschiet. Volgens hen zijn de huidige organisaties en structuren niet daadkrachtig genoeg om de aanzuigende werking van de drugscriminaliteit op jongeren terug te dringen.

Waargebeurde verhalen

Om inwoners bewuster te maken van ondermijnende drugscriminaliteit worden op vijf plekken in de Brabantse stad schilderingen aangebracht en tevens zijn online waargebeurde verhalen uit de Brabantse drugsindustrie te beluisteren. Het CDA wilde van de minister weten of dergelijke initiatieven op meer plaatsen in Nederland kunnen bijdragen aan de strijd tegen ondermijning.

“In de brede preventieaanpak kijken we naar de lokale problematiek en voeren de gemeenten de regie. Wat voor Tilburg werkt, is niet noodzakelijkerwijs ook het juiste voor andere gemeenten”, aldus de minister.

“Wel onderschrijf ik dat bewustwording onder bewoners over wat ondermijnende criminaliteit is en hun betrokkenheid bij de aanpak belangrijk zijn voor de impact van de aanpak. Publiekscampagnes kunnen effectief zijn wanneer ze heel gericht voor een specifiek doel en/of doelgroep worden ingezet, maar als een generiek instrument zijn ze minder effectief of zelfs contra-effectief. Dus ik ben niet van plan deze communicatie-uiting landelijk uit te rollen.”

Lerende aanpak

Yesilgöz-Zegerius: “Wat ze in Tilburg aan het doen zijn, vind ik belangrijk. Het maakt onderdeel uit van de lerende aanpak. Door met elkaar kennis en ervaringen te delen, wordt de effectiviteit van de aanpak waar nodig verbeterd en versterkt. Andere gemeenten kunnen hier lessen uittrekken om eventueel het eigen beleid aan te scherpen.”

“Het is belangrijk dat gemeenten en professionals een beter beeld krijgen van de problematiek en de voedingsbodem voor georganiseerde en ondermijnende (jeugd)criminaliteit in hun gemeente. Op basis daarvan wordt lokaal een integrale aanpak vormgegeven om te voorkomen dat kwetsbare doelgroepen de criminaliteit ingaan of daarin verder doorgroeien en om jongeren perspectief te bieden op een bestaan buiten de criminaliteit. Het scenariotraject draagt bij aan een duurzame aanpak in de gemeente Tilburg.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →