Politie Noord-Holland gaat vaker drones gebruiken

De politie in Noord-Holland gaat vaker drones inzetten voor het opsporen van verdachten en forensisch onderzoek vanuit de lucht van een verkeersongeval of een plaats delict. Maar ook voor handhaving van de openbare orde worden drones gebruikt, zoals bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort en Koningsdag.

Binnen de politie worden meer mensen opgeleid om met drones te kunnen werken. Daarnaast wordt het aantal drones uitgebreid. Hiervoor zal de politie in Noord-Holland verschillende soorten drones aanschaffen.

De drones kunnen worden uitgerust met een warmtecamera of radarapparatuur. Er geldt strenge wetgeving op het gebruik van drones. Voor sommige voorschriften kan de politie ontheffing aanvragen. Zo mag de politie boven dichtbebouwd gebied vliegen, in tegenstelling tot mensen die recreatief gebruik maken van drones.

De inzet van drones is strak geregeld omwille van de veiligheid. Zo mag het vliegverkeer niet worden gehinderd. De politieagenten die een drone mogen besturen moeten daarom goed op de hoogte zijn van wetgeving en regels en aanvliegroutes voor Schiphol. Alleen vliegers die door de politie zijn opgeleid met de aangeschafte drones mogen vliegen.

Privacy

Als de politie met een drone in een gebied vliegt, geven borden aan dat de politie op dat moment bezig is met een inzet van drones. Persoonsgegevens die niet relevant zijn zullen altijd onherkenbaar worden gemaakt. Gemaakte camerabeelden zijn alleen beschikbaar voor dit doel en worden volgens de politie veilig opgeslagen en onmiddellijk verwijderd, zodra ze niet meer nodig zijn voor het onderzoek.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →