Cao-akkoord: uurlonen stijgen in twee jaar tijd tussen 21 en 24 procent

De uurlonen van ruim twintigduizend particuliere beveiligers gaan in twee jaar tijd tussen 21 en 24 procent omhoog. Bij de beveiligers op Schiphol kan de loonstijging oplopen tot wel 40 procent. Dat meldt CNV Vakmensen.

Over de landelijke cao voor beveiligers is lang onderhandeld. “De werkgevers wilden de cao openbreken om onder een eerder afgesproken loonsverhoging uit te komen. Ze wilden bovendien geen harde afspraken maken om het later alsnog te betalen”, aldus Erik Honkoop, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

“Voor onze leden was dat onacceptabel. Als enige vakbond hebben we dit voorstel tegen kunnen houden. We zijn met de werkgevers in gesprek gegaan en hebben nu alsnog een akkoord bereikt: de lopende cao wordt met 9 maanden verlengd, met harde afspraken over de loonsverhoging. We gaan dit nu voorleggen aan onze leden, zij mogen erover stemmen.”

De cao, die nog zou lopen tot 1 juli van dit jaar, wordt nu met 9 maanden verlengd tot 1 april 2024. De uurlonen gaan als volgt omhoog: per 1 januari 2023: 14,5 procent; per 1 januari 2024: 6 procent + de consumentenprijsindex (tot een maximum van 2,5 procent).

Voor beveiligers op Schiphol was eerder al een toeslag afgesproken van 2,50 euro bruto per uur. Honkoop: “Die Schipholtoeslag wordt nu vastgelegd in de cao, dus dat biedt voor de beveiligers op Schiphol ook voor de langere termijn een goed perspectief.”

Werkweek

De werkweek voor alle beveiligers wordt verkort, van 38 naar 36 uur. De verplichting om meer dan 144 uur per 4 weken te werken verdwijnt. En wie dit jaar met pensioen gaat, krijgt bij afscheid eenmalig 6 procent van het jaarloon.

Het cao-akkoord zorgt weer voor wat rust in de sector, verwacht Honkoop. “Over de loonsverhoging hebben we nu in ieder geval harde afspraken gemaakt. Dat is een mooi resultaat. Maar de korte cao heeft ook een nadeel. Er liggen namelijk nog veel zaken open. Beveiligers staan enorm onder druk en hebben dagelijks te maken met steeds kortere lontjes en steeds meer geweld. Dat doet wat met onze mensen. Er is enorm veel onregelmatigheid, er zijn onwerkbare roosters, vakantie-uren worden afgesnoept en de bescherming en erkenning van het vak moet beter. Vooral moeten beveiligers beter worden beschermd tegen enorme concurrentie op arbeidsvoorwaarden als gevolg van keiharde aanbestedingen. We moeten het komende jaar hard aan de slag om het vak weer in ere te herstellen.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →