Aanpassing Bouwbesluit gaat verzekeraars niet ver genoeg

Hoewel het ministerie van BZK de aanbevelingen van de Adviescommissie naar aanleiding van de fatale brand in de Grenfell Tower in Londen wil overnemen in het Bouwbesluit, gaat dat het Verbond van Verzekeraars niet ver genoeg.

“Want nog steeds staat brandveiligheid niet op nummer 1. Terwijl juist de huidige summiere wetgeving in combinatie met het gebruik van brandbare bouwmaterialen onnodig veel risico’s oplevert”, aldus Geeke Feiter, directeur schade van het Verbond. Volgens Feiter neemt daardoor niet alleen de omvang van de schade toe, maar ook de kans op totaalverlies van gebouwen. “En dan heb ik het nog niet over de risico’s voor bewoners, hulpdiensten, brandweer en omgeving.”

Als voorbeeld neemt zij een brand op de 25e verdieping van een flatgebouw. Naast een evacuatie-uitdaging, kan de brandweer gebouwen die hoger zijn dan 20-25 meter niet meer van buiten blussen. “Het wordt dan een enorme uitdaging om de brand onder controle te krijgen. Daarom pleiten wij ervoor dat de voorgestelde wijzigingen in het Bouwbesluit gaan gelden voor alle gebouwen en voor daken. Dat is nu niet het geval.”

Testen

Ook wil het Verbond dat de regelgeving voor testen wordt aangescherpt. In de huidige regelgeving is een kleine brandende prullenmand voldoende als test. Feiter: “Dat staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot een echte brand. Een gevel moet zo zijn opgebouwd dat deze een omvangrijke test kan doorstaan en moet gelden voor alle gevels, alle materialen en alle materiaalcombinaties.”

Eerder uitten het Verbond en Brandweer Nederland hun zorgen over het gebrek aan eenduidige veiligheidsregels. Ook in verband met nieuwe, vaak duurzame ontwikkelingen waar nieuwe risico’s bij komen kijken, zoals zonnepanelen op het dak, accu’s van elektrische voertuigen en laadpalen in parkeergarages.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →