Celstraffen tot zes jaar voor leden plofkraakbende

Het OM heeft donderdag celstraffen tot zes jaar geëist tegen vijf leden van een criminele organisatie die plofkraken pleegden vanuit Nederland in Duitsland. Daarbij werden flinke risico’s genomen. Zo kwam een verdachte om het leven bij een explosie in Utrecht.

In een loods kwam een hoeveelheid explosieven onbedoeld tot ontploffing. Er vielen ook andere slachtoffers. Een vrouw overleed nadat haar auto nabij Nieuwegein in botsing kwam met een auto van een van de verdachten die met hoge snelheid reed over de snelweg tijdens een testrit.

Het onderzoek naar de bende werd uitgevoerd door de Nederlandse en Duitse autoriteiten. Na een tip van een producent van pinautomaten maakte de Duitse justitie in maart 2020 bij de Nederlandse collega’s melding van een verdachte bestelling van pinautomaten op het adres van een loods in Utrecht.

Afluisterapparatuur

De bestelde pinautomaten werden in het geheim voorzien van camera’s en afluisterapparatuur en de loods werd in de gaten gehouden. Alle informatie leidde stap voor stap tot de identificatie van een groep verdachten. Afgeluisterde (telefoon)gesprekken en bakens onder een aantal auto’s gaven steeds meer inzicht in waar de verdachten mee bezig waren.

De ontploffing in Utrecht leidde tot de eerste aanhoudingen. Na afgeluisterde gesprekken werd nog een hoeveelheid explosieve stoffen gevonden in een berging in Den Bosch. Een compleet woonblok moest na deze vondst ontruimd worden.

Uiteindelijk worden zes verdachten vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Het gaat om vijf mannen van begin twintig jaar uit Utrecht en Den Bosch en een 31-jarige vrouw uit Den Bosch. Ze worden allen verdacht van het voorbereiden van plofkraken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het uitvoeren van voorverkenningen, het maken van explosieven en het regelen en prepareren van snelle auto’s. Drie van hen worden er ook van verdacht daadwerkelijk een plofkraak en een of meer pogingen daartoe te hebben gepleegd in Duitsland. Bij twee verdachten is ook het bezit van explosieven ten laste gelegd.

De officier van justitie eiste tegen vijf verdachten onvoorwaardelijke celstraffen van zes jaar, twee keer vijf jaar, drie jaar en een keer negen maanden. De strafeis tegen de zesde verdachte zal naar verwachting donderdag 16 februari volgen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →