Onderzoek CNV: personeel vaker gecontroleerd via digitale middelen

Werkgevers monitoren bij bijna een op de vijf werknemers met software of deze aan het werk zijn. Van 16 procent weet de werkgever via een GPS-systeem waar de werknemer zich bevindt. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 werkenden.

Bijna een kwart van de respondenten geeft aan dat de monitoring van zijn of haar werkzaamheden de afgelopen jaren toeneemt. Vier op de tien stellen dat de werkgever via digitale mogelijkheden meer over hen weet dan vijf jaar geleden. Bij 13 procent registreert de werkgever welke websites hun medewerkers bezoeken en bij een op de drie hangen camera’s op de werkvloer.

Grofvuil

“De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Werkgevers maken gretig gebruik van digitale middelen om werknemers te controleren. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil”, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. “Juridisch gezien mag monitoring alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is. Maar gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden.”

Fortuin noemt dit ‘een zeer onwenselijke ontwikkeling’. “Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, controle is schadelijk voor de onderlinge verhoudingen, de productiviteit en de werksfeer. Funest in een tijd waarin het psychisch verzuim zeer hoog is. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet steeds meer lukraak illegaal monitoren.”

Confrontatie

Een op de tien werknemers die deelnamen aan het onderzoek is door de werkgever geconfronteerd met informatie die de werkgever via digitale monitoring over hen heeft verkregen. Een kwart vreest dat de werkgever de digitaal verkregen informatie tegen hen gebruikt. 40 procent vindt het een probleem dat zijn of haar werkgever steeds meer mogelijkheden heeft om hem te controleren. 71 procent wil niet dat hun werkgever alles van hen weet.

Fortuin: “We creëren hiermee een werksfeer van wantrouwen en onveiligheid. Het is mooi dat werknemers steeds meer hybride kunnen werken, maar als daar meer digitale monitoring en controle voor in de plaats komt, is dat geen winst maar vooral een grote achteruitgang in de vrijheid van werknemers.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →