Stadionverbod van tafel voor supporter Ajax die over hek naar ander vak klom

Het stadionverbod dat de KNVB in oktober vorig jaar heeft opgelegd aan een nog (net) minderjarige jongen, is disproportioneel en zal worden geschorst. De jongen was een verbod van 18 maanden opgelegd omdat hij over een hekje naar een ander vak was geklommen om vrienden te begroeten.

Dat verbod was verdubbeld omdat hij niet binnen de daarvoor gestelde termijn een pasfoto bij Ajax had ingeleverd. De KNVB heeft toegelicht dat overklimmen vaak leidt tot opstuwing naar ‘de sfeervakken, waar het gebeurt’ en tot verdere ongeregeldheden. Er was dus reden voor de stewards van Ajax om de jongen aan te spreken.

In een richtlijn die de KNVB gebruikt om de duur van stadionverboden te bepalen, staat dat de ernst en gevolgen van het feit van invloed zijn op de duur van het verbod. De jongen werkte meteen mee aan de instructies van de steward.

Uit de richtlijn blijkt verder dat ernstigere gedragingen, zoals valsheid in geschrift, diefstal of verduistering een korter stadionverbod opleveren en dat een verbod van 18 maanden ook wordt opgelegd bij bijvoorbeeld opruiing, eenvoudige mishandeling, en het afsteken van vuurwerk.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →