Twee personen aangehouden in onderzoek bankhelpdeskfraude in Kerkrade

Twee verdachten aangehouden in meerdere onderzoeken naar bankhelpdeskfraude zijn dinsdag aangehouden in Kerkrade. In totaal is er in deze zaken bijna zeventigduizend euro ontvreemd van veelal oudere slachtoffers.

In de periode van eind oktober 2022 tot en met medio januari waren er volgens de politie meerdere aan elkaar gerelateerde gevallen bankhelpdeskfraude. Telkens waren oudere personen het slachtoffer. Ze werden gebeld door personen die zich voordeden als bankmedewerker.

Deze ‘bankmedewerkers’ wisten de slachtoffers ervan te overtuigen hun bankpas plus pincode aan ‘koeriers’ mee te geven, maar soms werd ook gevraagd naar contant geld en sieraden. Met deze werkwijze wisten de verdachten in acht zaken bijna zeventigduizend euro buit te maken. De slachtoffers waren afkomstig uit Kerkrade, Eygelshoven, Maastricht, Vaals en Vijlen.

In het onderzoek naar deze fraudezaken kwamen al snel twee verdachten naar voren: een 20-jarige en een 18-jarige man, beiden uit Kerkrade. Een van de verdachten wordt verdacht van betrokkenheid bij alle acht zaken. De ander is verdachte in vier van de acht zaken. De woningen van beide verdachten zijn doorzocht, waarbij diverse goederen in beslag zijn genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →