Universiteit Leiden verwijdert slimme camera’s na privacyzorgen

De Universiteit Leiden stopt definitief met het gebruik van slimme camera’s. De camera’s werden sinds najaar 2020 in meerdere gebouwen gebruikt voor het tellen van het aantal aanwezigen en om te bepalen waar ruimtes beschikbaar waren. Studenten maakten zich zorgen over hun privacy en vreesden dat met het systeem ook persoonsgegevens gecontroleerd konden worden.

Volgens Omroep West bleek uit intern onderzoek door de universiteit dat gebruikers ook zonder in te loggen informatie van de camera’s konden inzien. Bovendien was de versleuteling van wachtwoorden verouderd. Eind 2021 werd besloten het cameratoezicht tijdelijk te staken, maar onlangs werd gemeld dat de universiteit de camera’s toch weer wilde inschakelen.

Het universiteitsbestuur heeft nu echter besloten dat alle 371 camera’s zullen worden verwijderd, nu bleek dat de zorgen onder studenten niet waren weggenomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →