Bewoners zien inbraak live gebeuren via camera’s in huis

De bewoners van een huis in Voorhout die begin november 2021 een weekendje weg waren, keken ’s avonds even naar de live beelden van hun beveiligingscamera’s. Daarop zagen ze twee gemaskerde mannen in hun tuin lopen. Een 35-jarige man uit Veenendaal stond vrijdag voor de rechter omdat hij volgens het OM één van de inbrekers was. Tegen hem werd 9 maanden gevangenisstraf geëist.

De buurman ging na de melding van de bewoners buiten direct poolshoogte nemen. De inbrekers zetten het op een lopen. Even verderop in de straat stond een auto klaar. Terwijl ze ernaartoe renden ontgrendelden ze de deuren alvast, maar omdat er een man met een hond liep gooiden ze het slot er weer op en renden een andere kant op. De auto bleef achter.

Het leek erop dat de inbrekers in hun plan waren gestoord, maar toch was het in de woning een bende. De kluis was ontzet, kasten en lades geopend. Er was goud weg, geld, horloges en andere sieraden. De inbrekers waren eerder al binnen geweest.

Doordat de auto was achtergebleven, konden sporen worden veiliggesteld. Zo werden de verdachten opgespoord. Uit camerabeelden bleek dat ze een uur eerder al in de woning waren geweest. Toen was er nog een chauffeur voor de auto.

Luxe leven

De vriend van de verdachte, een 32-jarige man uit Ede, is sinds de inbraak spoorloos, net als het grootste deel van de buit. Waarschijnlijk zit hij in Dubai of Marokko. In een video van een bekende rapper is hij als figurant te zien terwijl het luxe leven wordt aangeprezen. Het OM heeft gevraagd hem bij verstek te veroordelen tot 12 maanden gevangenisstraf. Die straf zou hij moeten uitzitten als hij terugkomt in Nederland en kan worden aangehouden.

De 32-jarige man uit Ede zette ook zijn familie in bij de kraak. Zijn nu 18-jarige neefje was waarschijnlijk de eerste keer de chauffeur, hij staat op 2 maart voor de kinderrechter. En op 10 maart komt de 29-jarige nicht van de man voor de rechter. Bij haar in Zoetermeer werd die avond waarschijnlijk het neefje met de buit afgezet, voordat de twee mannen weer terugreden. Zij had ook de auto gehuurd die is gebruikt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →