Tesla maakt instellingen camera’s privacyvriendelijker na onderzoek AP

Autofabrikant Tesla heeft de instellingen van de ingebouwde beveiligingscamera’s in auto’s privacyvriendelijker gemaakt. Tesla deed dit nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek naar die camera’s instelde.

Het onderzoek betrof de ‘Sentry Mode’ van Tesla. Deze moet de auto beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal of vandalisme. Dit gebeurt door beelden te maken met vier camera’s aan de buitenkant van de auto.

Wanneer de Sentry Mode ingeschakeld was, filmden de camera’s standaard continu alles rond een geparkeerde Tesla en bewaarden steeds 1 uur beeldmateriaal. Door software-updates staan de camera’s nu standaard uit. En als de gebruiker ze wel aanzet, slaan ze nu maximaal 10 minuten aan beeldmateriaal op.

“Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden”, aldus AP-bestuurslid Katja Mur.

Gluren

“Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de Tesla kon die beelden terugkijken. Parkeerde die de auto voor iemands raam, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. Dat is een ernstige schending van de privacy. Dus het is goed dat Tesla hier ook zelf kritisch naar heeft gekeken en dit heeft aangepast.”

Tesla heeft laten weten dat het bedrijf na de start van het onderzoek verschillende aanpassingen heeft gedaan. Zo komt de Sentry Mode nu alleen in actie als de auto aangeraakt wordt. En niet zodra de camera’s een ‘verdachte’ beweging rond de auto zien. Ook gaat de auto op zo’n moment niet standaard filmen, maar krijgt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon.

Lichtsignaal

De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt. Als de camera’s beelden opnemen, geeft de auto dit aan op het scherm in de auto. Ook geven de koplampen dan een speciaal lichtsignaal. Zo weten mensen dat zij gefilmd worden.

Verder bewaart de auto standaard 1 minuut aan beeldmateriaal. De eigenaar kan dit eventueel verhogen naar 10 minuten. Tot slot bleven de beelden al in de auto en is het niet mogelijk om de beelden te delen met Tesla.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →