Politie valt woningen van ‘bankmedewerkers’ binnen in Rotterdam en Nistelrode

Nadat van tientallen slachtoffers de bankrekening was geplunderd door criminelen die zich voordeden als bankmedewerker, leidde onderzoek naar vier verdachten. Drie mannen werden maandag aangehouden in drie woningen in Rotterdam. Een dag later werd een vrouw gearresteerd in Nistelrode.

Rechercheurs van het basisteam Feyenoord in Rotterdam startten het onderzoek nadat er kort na elkaar meerdere aangiftes binnen kwamen van slachtoffers die waren opgelicht nadat ze waren gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank. Opvallend was dat de slachtoffers in eerste instantie allemaal kwamen uit de omgeving van Rotterdam Vreewijk.

Volgens de ‘bankmedewerkers’ zou er iets mis zijn met de rekening van een slachtoffer en moest er snel worden gehandeld. De verdachten ‘hielpen’ de slachtoffers en zouden de rekening blokkeren. Vervolgens werd verteld dat de bankpassen vervangen moesten worden. De oude passen werden opgehaald. In sommige gevallen werd aangegeven dat de slachtoffers de bankpas konden doorknippen.

Ook kregen de slachtoffers een ‘code’. Deze had degene die de bankpas zou komen ophalen ook. Het cijfer zou zijn bedoeld als controle zodat het slachtoffer zeker wist dat de pas gerust konden worden afgegeven.

Camerabeelden

Op camerabeelden bij geldautomaten waren meerdere keren dezelfde verdachten te zien. Rechercheurs wisten de identiteit van de pinners te achterhalen. De aangehouden verdachten kunnen volgens de politie gekoppeld worden aan tenminste achttien aangiftes. Maar het vermoeden is dat zij veel meer slachtoffers door het hele land hebben gemaakt. Er is zeker voor meer dan vijftigduizend euro buit gemaakt.

Bij de zoekingen in de woningen zijn verschillende bankpassen en telefoons in beslag genomen. De verdachten zitten vast en worden verhoord. Het onderzoek van de politie gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →