D66 wil opheldering over schrappen opleiding tot boa uit STAP-regeling

De STAP-regeling (Stimulering Arbeidsmarkt Positie), waarmee mensen subsidie krijgen voor een opleiding, staat weer open voor nieuwe inschrijvingen. Dat geldt echter niet voor de opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). D66 vraagt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hierover om opheldering.

Iedereen tussen de achttien jaar en de AOW-leeftijd mag per jaar duizend euro aanvragen voor een opleiding. De opleiding moet wel in het STAP-register staan. Maar verschillende opleidingen tot beroepen waar een personeelstekort is, zijn volgens de NOS uit het register geschrapt.

Misbruik

De regeling, onderdeel van een pakket maatregelen van 1,2 miljard euro van het ministerie van SZW, werd stilgezet vanwege misbruik. Zo boden opleiders cursussen aan over snel rijk worden en wandelcoaching. Ook verhoogden aanbieders de lesgelden nadat het STAP-budget was ingevoerd.

Inmiddels gelden strengere regels. Zo mogen jaarlijks maximaal driehonderd studenten per opleiding meedoen en wordt het toekennen van de subsidie transparanter.

Een aantal opleidingen, waaronder die tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), vallen niet meer onder de regeling. De redenering is dat de werkgever die opleidingen zou moeten betalen. “Hoe kan het dat juist sommige opleidingen die evident wel leiden tot een verbeterde positie op de arbeidsmarkt zijn uitgesloten van de regeling, juist ook voor sectoren waar sprake is van krapte?”, vraagt D66 Kamerlid Marijke van Beukering-Huijbregts aan de minister.

Reiki Master

“Hoe kan het dat opleidingen zoals ‘bier proeven‘, ‘Reiki Master worden‘ en ‘helende geuren ontdekken‘ nog wel onderdeel zijn van het aanbod, ondanks de ogenschijnlijke niet-bestaande of zeer beperkte toegevoegde waarde van deze cursussen aan de arbeidsmarktpositie?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →