Vernieuwd Schengen Informatiesysteem maakt preventieve registratie personen mogelijk

Het vernieuwde Schengen Informatiesysteem (SIS) is dinsdag in alle Schengenstaten live gegaan. Het EU-informatiesysteem ondersteunt grenscontroles en samenwerking in de rechtshandhaving in en tussen de Schengenlanden.

Het systeem bevat informatie over gezochte of vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Ook worden voorwerpen in dit informatiesysteem opgenomen, zoals auto’s, vuurwapens en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt zijn bij een misdaad.

Nieuw is de mogelijkheid om preventief personen te registreren in SIS Recast. Dit kan gebruikt worden om kinderen en kwetsbare personen te beschermen van wie moet worden voorkomen dat zij het land verlaten en er een concreet risico is dat zij slachtoffer zijn of worden van seks gerelateerd geweld, mensenhandel of -smokkel of (mogelijke) ontvoering. Een preventieve signalering kan ook gebruikt worden om een persoon te zoeken die verdacht wordt van betrokkenheid bij terroristische aanslagen of gewapende conflicten.

Grenzen en Veiligheid

De invoering van het vernieuwde SIS is in Nederland gerealiseerd door de politie onder de vlag van het programma Grenzen en Veiligheid. Hierin werken de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek, Immigratie en Naturalisatie Dienst, Justid, de Koninklijke Marechaussee,de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →