Kamervragen over vertraging en duurdere renovatie Binnenhof

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt mogelijk jaren vertraging op, terwijl de kosten flink toenemen door hogere veiligheidseisen. Groep Van Haga vraagt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) hierover opnieuw om opheldering.

Bronnen spreken in De Telegraaf van een ‘zooitje’ bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing in goede banen moet leiden. In 2015 werden de kosten van de ingrijpende vernieuwing van het Binnenhof begroot op 475 miljoen euro. Inmiddels wordt uitgegaan van 734 miljoen euro. Een ingewijde stelt in de krant dat het daar niet bij zal blijven. Zo zouden extra veiligheidsmaatregelen ‘een fortuin’ kosten.

Minister De Jonge erkent dat momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe planning. “Bent u bereid om orde op zaken te stellen bij het Rijksvastgoedbedrijf? Wilt u de regie in handen nemen en komen met een duidelijk plan van aanpak inclusief tijdspad?”, vraag Kamerlid Van Haga. “Wie is er verantwoordelijk voor het feit dat het hele project nu al ruim 50 procent duurder is dan in 2015 werd begroot? Hoe worden de verantwoordelijken hiervoor aangepakt?”

Hofgracht

Onderdeel van de extra beveiligingsmaatregelen is het in ere herstellen van de Hofgracht rond het Binnenhof. Van Haga: “Wat komt er terecht van de belofte om de historische Hofgracht gedeeltelijk te laten terugkeren?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →