Celstraf voor mishandeling keeper Sevilla tijdens Europese wedstrijd PSV

Een 20-jarige man uit Roermond krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk, voor het mishandelen van de doelman van voetbalclub Sevilla en voor het overtreden van een stadion- en gebiedsverbod.

Dit heeft de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant beslist tijdens een snelrechtzitting. Het voorval gebeurde in het slot van de Europese wedstrijd tussen PSV en Sevilla in het Philips Stadion in Eindhoven. De verdachte ging het veld op, rende richting de keeper en duwde hem in de rug. Vervolgens deelde de verdachte een klap uit richting het gezicht van het slachtoffer. De doelman pakte op datzelfde moment zijn aanvaller vast en werkte hem tegen de grond. Daarna werd de verdachte afgevoerd door de beveiliging.

Toegangskaartje van vriend

De verdachte had al een stadionverbod (tot 2026) van de KNVB en een gebiedsverbod van de gemeente (tot komende zomer). Hij mocht rondom thuiswedstrijden van PSV niet in de buurt van of in het Philips Stadion komen. Volgens PSV zou de verdachte het stadion binnen zijn gekomen met een toegangskaartje dat een vriend voor hem had gekocht. Hij dronk voor en tijdens de wedstrijd een flink aantal glazen bier en verklaarde zich uiteindelijk niet veel van het incident te kunnen herinneren.

Bij het bepalen van de straf houdt de politierechter er rekening mee dat de verdachte niet alleen een stadion- en gebiedsverbod heeft overtreden. Hij ging ook nog eens in dronken toestand het veld op om een voetballer te mishandelen. Daarnaast is de verdachte in 2021 tweemaal veroordeeld voor voetbalgerelateerde delicten.

Ontslagen

De rechter weegt ook mee dat het hele voorval impact heeft op de verdachte. Er was onder meer enorme aandacht in de media, de verdachte is ontslagen door zijn werkgever en hij is niet meer welkom bij de supportersgroep waarbij hij was aangesloten.

Naast een deels voorwaardelijke celstraf legt de politierechter ook een gebiedsverbod op van 2 jaar. De verdachte mag rondom thuiswedstrijden van PSV niet in of rond het Philips Stadion komen. Bij iedere overtreding kan hij 7 dagen vast worden gezet.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →