Nepbankmedewerkers sluizen half miljoen euro weg bij slachtoffers

Ruim zestig mensen zijn gezamenlijk voor bijna een half miljoen euro opgelicht door zogenaamde ‘bankmedewerkers’. Drie verdachten zijn dinsdag op verschillende locaties gearresteerd.

Alle slachtoffers werden tussen augustus vorig jaar en februari gebeld door ‘bankmedewerkers’ die vertelden dat er iets mis zou zijn met hun bankrekening. Er zou snel gehandeld moeten worden. Vervolgens werd een phishinglink verstuurd in e-mails of via Whatsapp, of werden mensen gevraagd het programma Anydesk te installeren.

Soms lieten de criminelen slachtoffers zelf geld overboeken naar een ‘veilige kluisrekening’. Bij meerdere slachtoffers kwamen zij aan de deur om de pinpas op te halen.

Verband

Het Team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland zag dat er ondanks de verschillende methodes sprake was van een verband. Ruim zestig zaken bleken te koppelen. Daarbij is er voor bijna een half miljoen euro weggesluisd en in handen terechtgekomen van criminelen.

De drie verdachten zijn een 25-jarige en een 20-jarige man uit Schiedam en een 20-jarige man uit Delft. Bij doorzoekingen in vier woningen werden gegevensdragers, 25.000 euro aan contant geld, drugs en een geldtelmachine gevonden. Verder lagen er bivakmutsen en twee luchtdrukwapens.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →