Forensisch onderzoekslab UvA en NFI: ‘misdaad voorspellen en voorkomen’

Het vergelijken van gezichten en het traceren van criminele geldstromen. Algoritmes kunnen forensisch deskundigen ondersteunen bij onderzoeken. In het maandag geopende lab AI4forensics doen vier promovendi en een postdoc onderzoek naar kunstmatige intelligentie in het forensisch onderzoek.

Het onderzoekslab, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is gericht op de toepassing van kunstmatige intelligentie in forensische bewijsvoering. “Over vijf jaar zullen we kunstmatige intelligentie nog meer toepassen dan nu”, stelt prof.dr. Zeno Geradts.

Misdaden voorkomen

Als forensisch onderzoeker bij het NFI en bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de UvA is Geradts een van de initiatiefnemers van het lab. “Kunstmatige intelligentie kan objectief worden ingezet en we kunnen er veel efficiencywinst mee behalen. Steeds meer kunstmatige intelligentie is nodig om de groeiende hoeveelheden data te verwerken. Met de grote hoeveelheden data kunnen we uiteindelijk hopelijk ook misdrijven voorspellen en zelfs misdaden voorkomen.”

Een promovendus richt zich op sprekersherkenning. Daarnaast zijn er een promovendus en een postdoc die werken aan de ontwikkeling van computermodellen voor het herkennen van verborgen berichten in foto’s of video’s en voor het herkennen van deepfakes.

Smartwatches

Een andere promovendus zit op het terrein van Data2Activity en onderzoekt of met de sensoren in mobiele telefoons en smartwatches achterhaald kan worden wat iemand gedaan heeft. De vierde promovendus gaat zich bezighouden met kunstmatige intelligentie voor onder andere patronen in het herkennen van witwassen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →