SP wil opheldering over gebruik meerpersoonscellen na dood gedetineerde

De SP heeft minister Weerwind (Rechtsbescherming) om opheldering gevraagd over de dood van een gedetineerde in een meerpersoonscel in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. De celgenoot van de dode persoon is als verdachte aangehouden door de politie.

“Hoe wordt gescreend welke gedetineerden geschikt zijn voor het verblijf in een meerpersoonscel? Welk percentage gedetineerden wordt daartoe ongeschikt bevonden en welke criteria spelen daarbij een rol?”, vraagt Kamerlid Michiel van Nispen. “Welk percentage van de cellen wordt momenteel benut voor meerpersoonscelgebruik?”

Van Nispen wil van de minister weten of die meerpersoonscelgebruik nog steeds ziet als een volwaardige vorm van detentie, of dat het vooral wordt gebruikt omdat er een tijdelijk gebrek aan celcapaciteit is, zoals het bij de invoering aanvankelijk bedoeld was.

Werkdruk

Ook vraagt het Kamerlid hoe vaak het ministerie meldingen en signalen krijgt, bijvoorbeeld vanuit het personeel, over de risico’s aan het gebruik van meerpersoonscellen, de oplopende spanningen en de toenemende werkdruk voor gevangenispersoneel.

“Is dit vreselijke incident met dodelijke afloop reden voor u om opnieuw het meerpersoonscelgebruik kritisch te bezien, naast alle andere redenen die er al waren om hier niet zo enthousiast over te zijn, mede vanuit het belang van het gevangenispersoneel bezien?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →