Tot 15 jaar cel voor gewelddadige overval waardetransport in Amsterdam

Acht mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijftien jaar voor de gewelddadige overval op een waardetransport in mei 2021 in Amsterdam. Van twee van hen is vastgesteld dat zij meerdere keren hebben geschoten met automatische vuurwapens.

De rechtbank acht het bewezen dat eenmaal gericht is geschoten op een politievoertuig, aanzienlijk minder vaak dan het Openbaar Ministerie stelde. De gewelddadige overval vond plaats op een vrachtwagen van een geld- en waardetransporteur en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord.

Na de overval vluchtten de overvallers met drie voertuigen. Een auto raakte uit het zicht, de andere overvallers vluchtten met de politie achter zich aan richting Broek in Waterland. Tijdens de overval en de vlucht is geschoten met automatische vuurwapens. Vijf overvallers werden aangehouden in een weiland nadat zij waren klemgereden. Een zesde man overleed nadat hij door een politiekogel werd geraakt. De overige drie mannen werden op latere momenten aangehouden.

Bij de overval werd 14,5 miljoen euro buit gemaakt. Een deel hiervan is terug bij de betrokken bedrijven, maar ruim vier miljoen euro is nog niet teruggevonden.

Kernvraag

In Broek in Waterland zijn zes vuurwapens in beslag genomen. Het (forensisch) bewijs toont aan dat twee daarvan, automatische vuurwapens, daadwerkelijk zijn gebruikt door een 39-jarige man en een 44-jarige man. Zij hebben op verschillende momenten met de wapens in de lucht geschoten. De kernvraag die de rechtbank moest beantwoorden, is of er door hen ook gericht op politiemensen en/of hun voertuigen is geschoten. De rechtbank acht dat voor een keer bewezen en concludeert dat in alle andere gevallen nauwelijks of geen forensisch bewijs is aangetroffen op de plekken waar je dit zou mogen verwachten.

Door de 39-jarige man is vanuit een rijdende vluchtauto gericht op een politievoertuig geschoten waarin twee agenten zaten. Deze man is veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. De 44-jarige schutter die niet gericht heeft geschoten, heeft twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →