Opmars contactloos betalen, maar gebruik pinpas en contant geld stabiel

Nederlanders betaalden in 2022 aan de toonbank vaker contactloos met een smartphone of ‘wearable’, maar het aantal betalingen met de pinpas en contant geld blijft stabiel. Pinnen wordt met 80 procent van de aankopen het meest gebruikt.

Met name jongeren, 65-plussers en mensen die moeilijker kunnen rondkomen, houden vast aan contant betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Verhoudingsgewijs is het gebruik van contant geld en pin gestabiliseerd. Net als in 2021 is afgelopen jaar ongeveer 20 procent van alle aankopen met contant geld afgerekend en 80 procent gepind. Het aandeel van de kassabestedingen dat met contant geld is afgerekend is in 2022 met 1%-punt gestegen naar 15 procent van de totale waarde. In vergelijking met andere eurolanden wordt in Nederland relatief weinig gebruik gemaakt van contant geld.

Consumenten gebruiken steeds vaker nieuwere contactloze manieren van betalen, zoals betalen met een smartphone, smartwatch of fitness tracker. Van alle kassabetalingen was 21 procent afgelopen jaar contactloos zonder fysieke betaalpas afgerekend.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →