Wetsvoorstel Cameratoezicht Douane naar Tweede Kamer

Om smokkel en de daarmee samenhangende ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, zet de Douane steeds vaker camera’s en drones in. Om de grondslag voor het gebruik van deze camerabeelden te verstevigen, heeft staatssecretaris van Financiën De Vries (Toeslagen en Douane) een wetsvoorstel over verwerking van persoonsgegevens bij de Douane naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Douane zet op diverse plekken camera’s in ten behoeve van haar toezicht. Dan gaat het bijvoorbeeld om havens en luchthavens. De laatste tijd gebruikt de Douane ook steeds vaker drones. Drones worden onder andere gebruikt voor het herkennen van uithalers: mensen die illegaal drugs uit containers in de haven halen.

Op de camerabeelden kunnen persoonsgegevens voorkomen, zoals kentekens. Daarom wil de staatssecretaris de grondslagen, waarborgen en randvoorwaarden voor het gebruik van deze camerabeelden verder versterken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →