Brandweer vorig jaar 117 keer ingezet bij branden elektrische voertuigen

In 2022 was de brandweer aanwezig bij 306 incidenten met elektrische (hybride) voertuigen. Het gaat om 117 branden en 189 ongevallen.

Dat blijkt uit de tweede jaarrapportage Incidenten met alternatief aangedreven voertuigen, die is gepubliceerd door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en Brandweer Nederland. Volgens de onderzoekers is het aantal incidenten met elektrische voertuigen waarmee boodschappen aan huis bezorgd worden opvallend. Er is een werkwijze opgesteld voor een effectievere blussing van deze voertuigen.

Laadpunt

Bij 116 geanalyseerde branden waren 131 alternatief aangedreven voertuigen betrokken. Daarvan beschikte 56,2 procent over een volledig elektrische aandrijving. Bij 35,6 procent van de branden was een (plug-in) hybride aandrijving betrokken. Van de 118 voertuigen die beschikten over een accupakket was in 38,1 procent van de gevallen de accu betrokken bij de brand. In 33 gevallen stond het voertuig aan een laadpunt. In zestien van deze gevallen is de accu van het voertuig betrokken geweest bij de brand.

Ongevallen

Bij 189 ongevallen waren 196 alternatief aangedreven voertuigen betrokken. Daarvan was 52,3 procent volledig elektrisch aangedreven, terwijl 45,2 procent een (plug-in) hybride voertuig betrof. Bij een ongeval is brand ontstaan in het voertuig. Het accupakket heeft daarbij geen bijdrage geleverd aan de brand.

Het aantal elektrische en (plug-in) hybride voertuigen neemt snel toe. Op 1 januari 2022 telde Nederland 725.000 hybride en elektrische personenauto’s op een totaal van 8,8 miljoen personenwagens.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →