Nederlandse Veiligheidsbranche schrijft eigen nieuw wetsvoorstel WPBR

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft zelf een nieuwe versie geschreven van de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). Het ‘wetsvoorstel’ is aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De WPBR is voor de Veiligheidsbranche verreweg de belangrijkste wet. Modernisering van de wet staat hoog op de verlanglijst van alle betrokkenen, inclusief die van minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Veiligheidsbranche, de Federatie Veilig Nederland en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) zegde zij toe snelheid te zullen maken met de wetsaanpassing. De door de Nederlandse Veiligheidsbranche ontworpen tekst is een poging haar te assisteren.

De ‘wetstekst’ van de Nederlandse Veiligheidsbranche stelt een aantal opvallende wijzigingen van de WPBR voor. De invoering van een persoonsgebonden toestemming om werk als beveiliger uit te voeren – en de daarbij behorende persoonlijke legitimatiepas – is een lang gekoesterde wens van de sector. In de huidige praktijk wordt toestemming aan een bedrijf verleend door de politie, maar omdat personeelsbestanden sneller wijzigen en bedrijven onderling mensen bij elkaar inlenen, moet steeds weer opnieuw toestemming worden geregeld. Een persoonsgebonden toestemming kan de bedrijfsvoering veel doelmatiger maken zonder de kwaliteit van het werk te verminderen.

Verder voorziet het wetsvoorstel onder meer in ruimere mogelijkheden om private beveiligingsbedrijven in te zetten in de publieke ruimte. Dat zou een formalisering betekenen van de in de afgelopen decennia ontstane situatie waarin private bedrijven bijvoorbeeld gemeenten ondersteunen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →