Vijf mannen cel in voor diefstal duizenden iPhones op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland heeft vijf mannen veroordeeld voor de rol die zij hebben gespeeld bij de diefstal van een grote partij iPhones. Dat gebeurde op in maart en december 2020 bij een vrachtafhandelingsbedrijf op Schiphol.

De rechtbank heeft de mannen gevangenisstraffen opgelegd van tien tot dertig maanden. Een zesde verdachte is vrijgesproken.

Valse vrachtbrieven

Op 14 maart 2020 was een lading iPhones vanuit China aangekomen op Schiphol en naar een vrachtafhandelingsbedrijf in de buurt gebracht om verder vervoerd te worden. Het ging om 27 pallets met iPhones, met een winkelwaarde van ongeveer 2,9 miljoen dollar. Diezelfde avond meldde zich een chauffeur bij dat bedrijf om de iPhones op te halen. Daar liet hij valse vrachtbrieven zien en kreeg hij de lading mee. De chauffeur heeft de gestolen lading vervolgens naar een loods in Edam gebracht.

In december van jaar was een lading van 18.090 iPhones met een winkelwaarde van ongeveer 19 miljoen dollar afgeleverd bij hetzelfde vrachtafhandelingsbedrijf. Ook toen werd de lading opgehaald door een chauffeur met valse vrachtbrieven. Deze chauffeur bracht de telefoons naar een loods in Almere. Een deel van de toestellen is later teruggevonden op verschillende plaatsen in Nederland en in Duitsland.

De diefstal van 14 maart 2020 werd georganiseerd door een 40-jarige man. Hij benaderde de chauffeur voor de klus en gaf hem de valse vrachtbrieven. Tijdens het plegen van de diefstal had hij contact met de chauffeur. Ook was hij aanwezig bij het lossen van de lading in de loods en regelde hij een potentiële koper van de telefoons. De rechtbank heeft deze 40-jarige man een gevangenisstraf van achttien maanden opgelegd. De chauffeur, een 39-jarige man, heeft voor zijn aandeel in deze diefstal een gevangenisstraf van veertien maanden gekregen.

Baliemedewerker

Een 56-jarige baliemedewerker van het vrachtafhandelingsbedrijf is vrijgesproken. Deze man heeft in maart 2020 de vrachtbrieven gecontroleerd. Er is onvoldoende bewijs dat hij wist dat de vrachtbrieven vals waren en de lading gestolen zou worden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →