DJI experimenteert met nieuwe technologie voor detectie synthetische drugs in gevangenissen

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) experimenteert met nieuwe technologie om synthetische drugs zoals ‘Spice’ te kunnen opsporen. Het detecteren daarvan blijft echter ‘uitdagend’. Dat antwoordt minister Weerwind (Rechtsbescherming) op Kamervragen van het CDA over toenemend drugsgebruik in gevangenissen.

Kamerlid Kuik stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving in verschillende media dat gedetineerden in Ter Apel massaal ‘drugspapier’ zouden roken, mogelijk met fatale afloop. Medewerkers van de gevangenis spreken het vermoeden uit dat een groep gedetineerden dagelijks ‘Spice’ gebruikt.

Volgens de minister zet DJI dronedetectie, gsm-detectie en onaangekondigde ‘spitacties’ in om te voorkomen dat onder meer drugs naar binnen wordt gesmokkeld. ‘Spice’ is echter lastig op te sporen, omdat het wordt geïmpregneerd in papier en snel in het lichaam afbreekt.

Angst en agressie

In ‘Spice’ zijn synthetische cannabinoïden (SCRA’s) verwerkt. Deze worden meestal gerookt (met tabak). Negatieve effecten kunnen angst, onrust, paranoia en agitatie/agressie zijn. Mogelijke negatieve lichamelijke effecten en gezondheidsrisico’s zijn een hoge bloeddruk, hartkloppingen, misselijkheid, flauwvallen, epileptische aanvallen en cardiovasculaire toxiciteit zoals hartritmestoornissen.

De gezondheidsrisico’s verschillen afhankelijk van de soort SCRA’s, de hoogte van de dosering en de frequentie van gebruik. Ook is de werkingsduur soms zeer kort, wat (compulsief) herdoseren in de hand kan werken. Daarnaast kan er grote variatie zijn tussen en binnen de producten wat betreft de sterkte en hoeveelheid. Hierdoor bestaat het risico dat iemand snel te veel neemt. Een kleine hoeveelheid roken kan dan al snel ernstige bijwerkingen opleveren. Dit kan bij ernstige intoxicatie zelfs levensbedreigend zijn.

Urinetesten

DJI kan het gebruik van SCRA’s niet door reguliere urinetesten aantonen. Met geavanceerde urinetesten is het voor een daarin gespecialiseerd laboratorium wel mogelijk om SCRA’s aan te tonen indien duidelijk is naar welke (van de honderden) synthetische cannabinoïden gezocht dient te worden. Op dit moment wordt volgens de minister onderzocht of het laboratorium dat de tests verzorgt voor DJI deze geavanceerde mogelijkheid ook kan aanbieden en tegen welke kosten dat zal zijn. Bijkomend probleem is dat veel SCRA’s na gebruik maar kort aanwezig zijn in het lichaam, wat detectie van recent gebruik bemoeilijkt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →