Kamervragen over heroverwegen gebruik Chinese scanners door douane in mainports

Moet het gebruik van scanners van de Chinese fabrikant Nuctech door de Nederlandse douane worden heroverwogen, nu België de aankoop van dergelijke scanners voor de Belgische douane heeft verboden? Dat willen Kamerleden Rajkowski en Brekelmans (VVD) en Gündogan (Gündogan) weten van staatssecretaris De Vries (Financiën) en minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

De Kamerleden willen van de bewindslieden opheldering over het aantal scanners van Nuctech dat momenteel in gebruik is bij de Nederlandse douane voor het controleren van goederen en of het klopt dat deze scanners worden ingezet in mainports, zoals de haven van Rotterdam.

De Belgische Raad van State bepaalde in mei dat de Belgische overheid Nuctech mag uitsluiten van deelname aan een aanbestedingsprocedure voor de levering van scanners, omdat die een ‘veiligheidsrisico’ zouden vormen? “Hoe beoordeelt u deze uitspraak in het kader van de aanwezigheid en het gebruik van Nuctech-scanners in Nederlandse mainports?”, vragen de Kamerleden, die er op wijzen dat onder andere de Verenigde Staten, Canada en Litouwen al eerder hebben besloten om Nuctech-scanners te weren.

Uitfaseren

“Gelet op eerdere waarschuwingen van inlichtingendiensten en besluiten van andere landen, heeft u in de afgelopen jaren actie ondernomen om over te stappen op alternatieve leveranciers van vergelijkbare scanapparatuur? Deelt u de mening dat het uit nationaal veiligheidsoogpunt onwenselijk is dat de Nederlandse douane Nuctech-scanners inzet op strategische plekken voor het uitvoeren van haar taken? Bent u bereid om een overgangsperiode in te stellen waarin Nuctech-scanners worden uitgefaseerd en vervangen door veiligere alternatieven?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →