Cybersecuritybeeld 2023: nieuwe dreigingen door nieuwe technologieën

Cybercriminaliteit vormt een aantrekkelijk verdienmodel voor criminelen met veel schade als gevolg. Nieuwe technologieën brengen nieuwe dreigingen met zich mee. In het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) organisaties om het onverwachte te verwachten en hun beveiliging daarop in te richten.

“Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk. Dat is ook te verwachten, omdat er veel geld mee te verdienen valt. De keerzijde is veel schade voor organisaties en de maatschappij. Het is daarom belangrijk de weerbaarheid te vergroten, want de veiligheid van digitale processen is en blijft verbonden met de nationale veiligheid”, aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Afpersing blijft voor cybercriminelen een aantrekkelijk verdienmodel. Dat geldt zeker voor het versleutelen van bestanden en/of door het dreigen met publicatie van buitgemaakte informatie. Ook is te zien dat cybercriminelen informatie soms bundelen en doorverkopen. De professionalisering en commercialisering van criminele tools en diensten neemt verder toe, met als gevolg dat ook technisch minder onderlegde criminelen gemakkelijk cyberaanvallen kunnen plegen.

De waarde van data en de schaalbaarheid van cybercriminaliteit leiden ertoe dat criminelen op zoek gaan naar zwakke plekken waar ze die ook kunnen vinden. Door de verwevenheid van het digitale ecosysteem is vrijwel iedere organisatie – al dan niet toevallig – potentieel doelwit.

Nieuwe dreigingen

Door voortschrijdende technologie ontstaan nieuwe dreigingen. Een specifiek voorbeeld daarvan is generatieve AI (kunstmatige intelligentie). Generatieve AI – zoals ChatGPT – maakt het laagdrempeliger om malware te ontwikkelen en kan phishingmails geloofwaardiger maken. Bij grootschalig gebruik van deze technieken, is het steeds lastiger de authenticiteit en autoriteit van tekstuele informatie, afbeeldingen, video’s en audio vast te stellen.

Toenemend gebruik van deze technologie brengt ook kansen met zich mee. AI kan ook enorm helpen bij het detecteren van malware en zaken die afwijken van het normale, waardoor aanvallen sneller en beter zijn af te slaan.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →