OM onderzoekt datadiefstal bij Nederlandse bedrijven na hack MOVEit

Het Openbaar Ministerie onderzoekt een grootschalige datadiefstal na een hack van MOVEit Transfer, software die gebruikt wordt voor het delen van bestanden. Volgens het OM zijn ook meerdere Nederlandse bedrijven en organisaties getroffen door de hack.

De hack lijkt wereldwijd slachtoffers te hebben gemaakt bij vele bedrijven en (overheids)organisaties. Die gebruiken de software om bestanden via het web te delen. In Nederland lieten meerdere bedrijven en organisaties al publiekelijk weten slachtoffer te zijn. Ook waarschuwden ze klanten en andere partijen dat hun (privé)gegevens mogelijk in handen van hackers zijn gekomen. Diverse grote buitenlandse bedrijven hebben in de media bevestigd dat ze door deze hack zijn getroffen.

De hackersgroep die beweert achter de datadiefstal te zitten claimt in het bezit te zijn van een grote hoeveelheid data van de getroffen bedrijven en organisaties en dreigt hun buitgemaakte gegevens te openbaren. Het OM adviseert bedrijven niet in te gaan op eisen van een criminele hackersgroepering.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie is, onder leiding van het Landelijk Parket, direct na de eerste melding gestart met een onderzoek. Daarin wordt samengewerkt met nationale en internationale partners. De hackers hebben reeds enkele namen van bedrijven en data gepubliceerd. Zowel de claim van de hackers, als de gepubliceerde lijst met namen van getroffen bedrijven zijn in onderzoek.

Het THTC roept gebruikers van systemen die mogelijk gecompromitteerd zijn en/of worden benaderd door de hackersgroep en aangifte willen doen zich te melden bij teams cybercrime eenheid van de politie in hun regio. Datalekken moeten daarnaast altijd gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →