Verzekeringsfraudeurs betalen ruim miljoen aan onderzoekskosten terug

De Stichting Directe Aansprakelijkstelling aan Daders heeft vorig jaar 3,7 miljoen euro verhaald op daders van strafbare feiten. Bijna een derde daarvan (1,1 miljoen euro) werd betaald door verzekeringsfraudeurs.

Uit het jaarverslag van de in 2012 opgerichte stichting blijkt dat er in 2022 ruim een kwart meer verhaalsacties hebben plaatsgevonden dan in het jaar daarvoor: 49.000 tegenover 38.500 in 2021. Het aantal afgeronde acties (26.600) steeg met 50 procent en het aantal aangesloten ondernemers met 6 procent (van 18.000 naar 19.000).

De ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling aan Daders (SODA), die onder toezicht staat van de stichting, verhaalt de gemaakte onderzoekskosten om verzekeringsfraude vast te stellen. In 2022 heeft SODA 1100 verhaalsacties gedaan waarvan er 623 zijn afgerond. De totaal verhaalde ‘schade’ in 2022 bedraagt 1.114.826 euro.

Winkeldiefstal

Naast verzekeringsfraude verhaalt de stichting onder meer schade door winkeldiefstal, tanken zonder betalen en bij agressie in de horeca of het openbaar vervoer. Ook bij heling, internetoplichting en uithalers van verdovende middelen op haventerreinen kan de stichting de schade verhalen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →