Uithalers in haven Rotterdam steeds jonger, minder recidivisten

In de Rotterdamse haven zijn in de eerste zes maanden van 2023 ruim 200 uithalers aangehouden. In heel 2022 werden 251 uithalers opgepakt. De gemiddelde leeftijd van de uithalers neemt af, terwijl het merendeel ook voor het eerst wordt aangehouden in de haven.

In 2021 werden 400 uithalers aangehouden. Dat gebeurde vooral in september, toen in twee weken tijd 110 uithalers werden gearresteerd. Halverwege 2023 staat de teller op 217.

Van de aangehouden uithalers is ongeveer 63 procent jonger dan 23 jaar. In 2022 was dat 45 procent. Daadwerkelijk minderjarig is zo’n 15 procent. In 2022 was dit nog 8 procent. Waar andere jaren de meeste uithalers tussen de 23 en 28 jaar waren, zijn ze nu vaak tussen de 18 en 22 jaar.

Negen misdrijven per uithaler

De afgelopen drie jaar kwam de politie zo’n 893 uithalers tegen. Deze uithalers zijn met elkaar verantwoordelijk voor ruim 8100 antecedenten. Dat zijn gemiddeld ruim negen misdrijven per uithaler. Misdrijven die zich niet alleen in de haven afspelen. De bijna 900 uithalers zijn onder andere ook verantwoordelijk voor overvallen, geweldsincidenten of bedreigingen.

Recidivisten

De laatste jaren werd ongeveer 75 procent voor het eerst gesnapt als uithaler; de andere 25 procent was al vaker in de haven aangehouden. Tot nu toe schetst 2023 een ander beeld. Ongeveer 10 procent van de aangehouden uithalers is recidivist. Dat betekent dat ruim 90 procent ‘nieuw’ is in de haven. Een mogelijke oorzaak hiervan is de nieuwe wetgeving rondom uithalers, waarbij recidivisten daadwerkelijk celstraffen kunnen krijgen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →