Tien jaar cel geëist tegen ‘expert’ drugstransporten

Een 37-jarige man uit De Meern moet, wat het Openbaar Ministerie betreft, een gevangenisstraf krijgen van tien jaar. Hij zou jarenlang een belangrijke rol hebben gespeeld in de transport van harddrugs van en naar Nederland.

Een van de transporten waar de verdachte, volgens het OM, medeverantwoordelijk voor is werd op 28 juli 2020 onderschept door de autoriteiten in Engeland. In de vrachtwagen werd 250 kilogram cocaïne en 169 kilogram ketamine gevonden. Twee eerdere transporten naar Engeland met 145 en 395 kilogram harddrugs zouden wel geslaagd zijn.

Expert

Het belangrijkste bewijs tegen de verdachte bestaat uit chatgesprekken die de verdachte voerde via versleutelde chatdiensten Encrochat en Sky. Dat bewijsmateriaal wordt ondersteund door onder andere locatiegegevens, telefoonverkeer en foto’s. Daaruit zou blijken dat de verdachte niet alleen drugstransporten regelde over de weg. “Verdachte is een expert voor al het drugstransport”, vertelde de officier van justitie. “Ter land, ter zee en in de lucht.”

In de jaren 2019, 2020 en 2021 hield de verdachte zich op professionele wijze bezig met het transporteren van cocaïne en andere soorten harddrugs. “De verdachte weet goed hoe het containervervoer in havens werkt en heeft kennelijk een vaste club van personen die werk voor hem kunnen verrichten”, aldus de officier van justitie.

Sportvliegtuigje

De verdachte heeft verschillende boten en vrachtwagens tot zijn beschikking. “En er werd verkend wat de mogelijkheden zijn om te transporteren per sportvliegtuigje”, aldus de officier van justitie. “Waar per keer 300 kilo in mee kan.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →