Man aangehouden voor grootschalige identiteitsfraude via Genesis Market

Een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont is vorige week in Barendrecht aangehouden tijdens ‘Operation Cookiemonster’. Dit internationale onderzoek richt zich op de zogenaamde Genesis Market, een online marktplaats die identiteitsfraude faciliteert.

De man is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten. Hij stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek. De politie verdenkt de man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt. Daarmee zou hij de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market zijn en mogelijk tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoren.

Genesis Market werd in april door de FBI offline gehaald. Op de website werden miljoenen gebruikersprofielen met online fingerprints verkocht. Daarmee konden cybercriminelen iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.

Wereldwijd werden begin april honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland werden zeventien verdachten gearresteerd en 23 doorzoekingen gedaan. Tijdens het onderzoek kwam de 32-jarige man in beeld.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →