Extra masten moeten bereik C2000 verbeteren, backup push-to-talk-app gebruiksklaar

De politie probeert op alle mogelijke manieren de dekking van communicatiesysteem C2000 te verbeteren. Bijvoorbeeld door extra masten te plaatsen en het bereik van portofoons te versterken. Ook is een push-to-talk-app ontwikkeld om op te kunnen terugvallen.

De Arbeidsinspectie concludeerde afgelopen week dat het communicatiesysteem niet goed werkt. De veiligheid van agenten en burgers zou daardoor in het geding zijn. Bovendien overtreedt de politie de wet, stelt de inspectie. De politie heeft zes maanden de tijd gekregen om de problemen te verhelpen.

“Het ministerie van Justitie en Veiligheid is eigenaar van het systeem en daarom ligt het probleem uiteindelijk daar op tafel. We doen er samen met het departement alles aan om de dekking van C2000 technisch te verbeteren”, aldus Henk Geveke, die vanuit de korpsleiding verantwoordelijk is voor C2000.

Gebruikers van het communicatiesysteem ervaren hardnekkige problemen. Vooral in de buitengebieden, maar ook in steden is het bereik soms onvoldoende. In gebieden met minder dekking worden extra masten geplaatst en het bereik van antennes en portofoons moet worden versterkt.

Noova

C2000 wordt vanaf 2027 vervangen door Noova. Dit nieuwe communicatiesysteem gebruikt de netwerken van telecomproviders. Verwacht wordt dat de dekking gelijk zal zijn aan die van mobiele telefoons.

Om ervoor te zorgen dat hulpdiensten altijd adequaat kunnen blijven werken en communiceren, is een push-to-talk-app ontwikkeld om op te kunnen terugvallen. Deze is inmiddels gebruiksklaar. De app maakt geen gebruik van de C2000-infrastructuur, maar van internet en telefonie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →