Secret Communications 4: tentoonstelling over cryptografie en geheime communicatie

Zeldzame cryptografische machines zoals de Duitse Enigma en één van de grootste spionageschandalen uit de geschiedenis. Ze komen dit najaar ruim aan bod tijdens de tentoonstelling over cryptografie en geheime communicatie Secret Communications 4.

De tentoonstelling is een initiatief van het Crypto Museum uit Eindhoven en de Stichting CVD&T (Centrum voor Duitse Verbindingen en Aanverwante Technologieën), het privémuseum van Arthur Bauer in Duivendrecht.

Tijdens de openingsdagen kunnen bezoekers kennis maken met zeldzame cryptografische machines, zoals de beroemde Duitse Enigma waarvan maar liefst zes verschillende typen getoond en gedemonstreerd zullen worden. Eén daarvan – de Enigma G – is nieuw in de collectie.

Operatie Rubicon

Daarnaast is er ruime aandacht voor één van de grootste spionageschandalen van de afgelopen vijftig jaar: Operatie Rubicon. In deze geheime operatie kochten de Duitse inlichtingendienst BND en de Amerikaanse CIA in 1970 in het diepste geheim de grootste producent van crypto machines voor de civiele markt, het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Ze gebruikten het om meer dan 130 landen te bespioneren. Alle hoofrolspelers uit deze spannende thriller zijn hier te zien.

Dit keer zal ook aandacht worden besteed aan optische vormen van geheime communicatie, zoals het zogenaamde ‘Lichtsprechgerät’ dat door de Oost-Duitse Stasi werd gebruikt om onbespied met agenten aan de andere kant van de Berlijnse muur te communiceren. En ten slotte is te zien hoe tijdens de Koude Oorlog de enige echt onkraakbare code – het one-time pad – werd gebruikt op de ‘Hotline’ tussen Washington en Moskou om een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Compleet met live demonstraties.

Openingsdagen

De tentoonstelling is een van de zeldzame keren dat het Crypto Museum een fors deel van haar collectie laat zien. Bezoekers hebben de gelegenheid om vragen te stellen aan de conservatoren. Dit jaar is voor het eerst een tweetal weekenden ingepland waarop het museum op twee achtereenvolgende dagen geopend zal zijn. De openingsdagen zijn zaterdag 23 september, zondag 24 september, zondag 15 oktober, zaterdag 11 november, zaterdag 2 december, zondag 3 december en zondag 17 december.

De deuren zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, evenals koffie, thee en broodjes. Het museum is gevestigd in Duivendrecht, nabij Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →