Griek verdacht van crimineel ondergronds bankieren half miljard euro

Een 52-jarige Albanese Griek die eind mei op verzoek van Nederland werd opgepakt in Athene wordt verdacht van grootschalig crimineel ondergronds bankieren. De verdachte stuurde volgens het OM een koeriersnetwerk aan dat voor bijna 500 miljoen euro aan contant geld voor criminelen verplaatste.

De man werd woensdag door Griekenland aan Nederland overgeleverd en verschijnt vrijdag voor de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij kwam vorig jaar in beeld bij de Taskforce Underground Banking (TF-UB), nadat uit een onderzoek was gebleken dat zijn criminele organisatie zo’n 500.000.000 euro aan ‘picks’ en ‘kicks’ had verplaatst.

Het zou gaan om geldkoeriers die grote sommen contant geld ophaalden (zogenaamde ‘picks’), het geld telden en het geld elders weer afgaven (zogenaamde ‘kicks’). Dit gebeurde op openbare plaatsen in Nederland, en bij de geldoverdrachten werd gebruik gemaakt van voor ondergronds bankieren kenmerkende ‘tokens’ als betalingsbewijs.

Uit versleutelde communicatie via berichtendienst Sky ECC kwam de verdachte naar voren als de persoon die deze koeriers aanstuurde. Ook communiceerde hij met verschillende mensen over de handel in drugs. De in Albanië geboren verdachte bleek inmiddels in Griekenland te verblijven, en daar werd hij op 31 mei door de Griekse politie op verzoek van Nederland aangehouden. Hij wordt ervan verdacht leiding te geven aan een criminele organisatie die op grote schaal contant geld afkomstig uit misdrijven witwast.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →