VVD wil opheldering over uit EBI plaatsen van crimineel kopstuk

De VVD wil opheldering van demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) over het uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) plaatsen van Rico de Chileen, een van de grootste criminele kopstukken van Nederland.

De Chileen is nu geplaatst op de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) en VVD Kamerlid Ulysse Ellian wil van de minister weten of die het grote verschil tussen een EBI-regime en een AIT-regime acceptabel vindt. “Welke risico’s ziet u bij een uitplaatsing uit de EBI van criminele kopstukken die tot de absolute top behoren?”

Ellian wijst erop dat op een Afdeling Intensief Toezicht veel meer contact is toegestaan ten opzichte van de EBI. “Bent u ervan overtuigd dat de afdeling AIT de risico’s op voortgezet crimineel handelen voldoende wegneemt?”

Criminele boodschappen

“Wat vindt u van de redenering dat nieuwe relevante informatie nodig is om een gedetineerde langdurig in de EBI te detineren, terwijl de EBI juist bedoeld is om voortgezet crimineel handelen en ontsnappingen te voorkomen? Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat criminele kopstukken vanuit detentie op geen enkele wijze criminele boodschappen naar buiten kunnen sturen indien zij niet (meer) in de EBI zijn gedetineerd?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →